MTB Muziek Tijdmachine Blog

Met mijn tijdmachine reis ik door mijn leven, waarbij ik in deze blog inga op de muziekalbums die me nog steeds een verhaal vertellen en vertel ik een verhaal over hoe me dat, soms na vele jaren, bevalt.

Dat doe ik in een vorm die chronologisch is en mijn leven beschrijft met muziek. En andere dingen die daar mee samenhangen.

Negentienachtenvijftig

Toen werd er een liefhebber van muziek geboren.

1964

Mijn eerste aanraking met popmuziek werd werkelijkheid. Ik woonde toen in de Vrijenbansestraat in Rotterdam. Een winkeltje aan het einde van de straat deelde foto’s uit van de Beatles. Glanzende zwart-wit foto’s, ik was zwaar gefascineerd.
Het was de tijd dat je uit je dak ging op I Love You Yeah, Yeah, Yeah. Serieus? Dat nummer gaat nergens over. Maar was wel het begin van de lange haren en de popmuziek.
Dat was toen er nog steeds geen tv bij ons thuis was en informatie alleen binnen kwam via de radio en krant. Wel keek ik vaak bij de buren tv (die een etage lager woonden, op dezelfde trap) want die hadden wel een zwart-wit tv. Kan me herinneren dat elke dag de oorlog in Vietnam voorbij kwam .

1969

Vanaf dat jaar ongeveer luisterde ik naar de top 40 op de piraat Veronica met een zakradiootje op batterijen en een mono oortelefoontje. Verslaafd als ik was aan muziek luisterde ik soms halve nachten lang naar de radio. Met mijn oortje in en mijn radiootje onder mijn kussen.
Spotify gaat terug tot 1969 met de top 40 en als ik die zo bekijk dan klopt dat precies met alle nummers die ik herken. Om maar een voorbeeld te noemen; Fleetwood Mac met Oh Well en Albatros. Was helemaal idolaat van die nummers. Wel heel wat anders dan ze later deden. En Spooky’s Day Off van de Nederlandse band Swinging Soul Machine. En vergeet Eloise van Barry Ryan niet, grijs gedraaid. Misschien wel een van de eerste singeltjes die ik kocht. Hup op de wisselaar.

Mijn pocket transitor radio moet er ongeveer zo uit hebben gezien.
Wel wat anders dan Ipods

Mijn eerste herinnering sluit het beste aan bij deze lijst:

https://www.top40.nl/bijzondere-lijsten/top-100-jaaroverzichten/1967

Met op 1 . . . . de Heikrekels
Vooral ff klikken want je kan ook luisteren en clips bekijken.