In 1980 gebeurde een wonder. De Polysix van Korg werd in prijs verlaagd en ipv. 2000 gulden ging ie naar 1000 gulden. Mijn broer Bert schafte er een voor mij aan waar ik hem heel dankbaar voor was. Er ging een wereld open en deze synth heeft jarenlang plezier opgeleverd.
Kijk je nu naar vandaag dan zijn vele onbetaalbare synthesizers uit het verleden nu verkrijgbaar als virtueel instrument en kosten een fractie van de prijs, of zijn zelfs helemaal gratis. Bovengenoemde CS-80 is zelfs gratis te downloaden. Scheelt zo wie zo een paar kilootjes!
Deel III
Let’s go digital
Inmiddels was sampling (Nederlands: bemonstering) the new hot thing. Wat begon met de Fairlight. Met lichtpen en 8″ floppy disk. Met een prijskaartje van, in 1985, 200.000 gulden.
Even nog iets over sampling; Je neemt dus een geluid op en verdeeld dat over het keyboard. Heden ten dage is dit fenomeen wijd verspreid en kost het een fractie.
In 1990 kwam Ensoniq op de markt met een geweldige sampler de EPS 16 plus. Nog steeds een pittig prijskaartje van 7000 gulden, maar ik had een rechtzaak gewonnen van mijn werkgever en dat leverde dat bedrag op. En wat dacht je? Ja hoor daar stond ie dan te pronken in Rotterdam. Wel gold voor deze sampler dat ie ook wel wat technische problemen had waardoor ie midden in een sessie een error 162, reset? gaf en kon je doen wat je wilde opnieuw opstarten was de enige manier. Geluiden werden geladen met floppys en dat duurde wel even. Later heb ik een SCSI hdd aangeschaft wat aanzienlijk prettiger werkte. Maar na vele jaren ging ie steeds meer kuren vertonen en heb ik hem/haar voor een fractie van de prijs verkocht aan iemand die er nog een had en van twee een ging maken.
Maar het geluid was ongekend. Later luisterde ik nog opnamen terug van deze machine die mijn neef op minidisk had gemaakt en ik schrok gewoon van de dynamiek.
Tot zo ver. Er is nog meer . . . dat de volgende keer.
2Compose De MuziekFabriek